Két Hollós Könyvesbolt
következő rendezvényünk
MOLNÁR V. JÓZSEF előadása: Kalendárium - az esztendő körének szokásrendje
Időpont:
2017. október 24. 18:00
Helyszín: Két Hollós könyvesbolt (Bp. 1081 Kenyérmező u. 3/a. telefon: 299-0032)
Írások
Anonymus
Egyéb
Gönczi Tamás
Kardos Géza
Kézai Simon
Legendák
Miklósvölgyi János
Molnár V. József
Nyers Csaba
Paksi Zoltán
Pap Gábor
Práczki István
Révay Péter
Sárosi Zoltán
Szántai Lajos
Végvári József

Szerzők
Őstörténet
 • Új kezdet az őstörténet kutatásban (?)

  Minden bizonnyal új kezdetet jelent a legkorábbi magyar történelem vizsgálatában az április 17-én és 18-án (szerdán és csütörtökön) a Magyar Tudományos Akadémián zajlott Magyar őstörténet: tudomány és hagyományőrzés című konferencia, ahol a kutatásban kompetensnek tartott történészek, nyelvészek, régészek, néprajzosok
 • Elment a magyar nyelv szerelmese...

   

  Hosszan tartó betegség után, 78 éves korában érte a halál a József Attila-díjas író- költőt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját. Kiss Dénes 1936. január 1-jén született Pacsán. 1956-1957-ben Pécsre járt főiskolára. 1960-1962 között elvégezte az újságíró iskolát - olvasható az MMA portréjában. 1956. október 24-én megjelent Velünk vagy ellenünk? című verséért

   


 • Emlékhelyet avattak Somogyváron

  Nemzeti emlékhellyé avatták pénteken Somogyváron azt a Szent László király által 1091-ben alapított bencés apátságot, ahova a lovagkirály francia szerzeteseket telepített le, ezzel jelképezve és erősítve a keresztény Magyarország európaiságát. Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke az eseményen azt mondta: Szent László király különös tiszteletet érdemel, mert ő volt az, aki megszilárdította a keresztény magyar államiságot. 

 • Megújul az erdélyi Szék város Árpád-kori műemléktemploma

  Az Európai Unió támogatásával újítják fel a néphagyományairól híres erdélyi Szék község Árpád-kor műemléktemplomát. A felújítás főtervezője által az MTI-hez eljuttatott tájékoztató szerint az utolsó órában kezdődött el a 13. század közepén épült, ám többször átépített templom felújítása, "az épület szerkezeti egységeinek többsége ugyanis vagy összeomlás előtt áll, vagy nagyon leromlott állagú".

 • A magyar nyelv eredetéről
  dr. Marácz László írása

  A magyar nyelvet jelenleg leginkább az úgynevezett finnugor nyelvcsaládhoz osztják be. Ehhez a nyelvcsaládhoz, a finn és az észt mellett, olyan nyelveket sorolnak be, amelyeket Szibéria északi részén  beszélnek.[2] Hogy a magyar nyelv esetleg rokonnyelve lehet az északi nyelveknek, azt aránylag késôn, a tizennyolcadik században fedezték fel.

 • A magyar írás apostola

  Példaképekre, mesterekre minden kornak szüksége volt és lesz. A magyar jövő alapja, a világ jelenleg ismert legrégibb írásműveltsége a rovás-, más néven ómagyar írás, amelynek felélesztésében, terjesztésében vállalt meghatározó szerepet az idén száz éve született Forrai Sándor.

 • Cenzúrázza Google a rovást

  Különös cenzúra a Google-nél: az Utcakép (Street View) szolgáltatásban a közúti rovástáblák jelentős részét egyszerűen kitakarják. De más is van a Google rovásán.

 • Egyháziak kegyetlenkedései
  A Dózsa György vezette felkelés mély nyomot hagyott a magyar nemzet kollektív emlékezetében, igaz, hogy ez az esemény is a ki nem beszélt nagy traumák közé tartozik. A parasztháború igen erőszakos cselekményekkel járt együtt, Erdélyi Gabriella a Történelmi Szemle 2009/4-es számában az egyháziak szemszögéből villantja fel az 1514-es történéseket.

 • Hamisítvány Szent István nevében a 17. századból
  Az oklevelet - szövege szerint - II. Szilveszter pápa 1000. március 27-én, a Rómában megjelent Asztrik kalocsai püspök kérésére állította ki. Rendelkezése alapján István fejedelmet királyi koronával ajándékozza meg és országát, melyet az apostoli széknek fölajánlott, visszaadja neki. Továbbá egyházi ügyekben tett intézkedéseit megerősíti, engedélyezi a királyi cím használatát és azt, hogy István és utódai apostoli királyságuk jeleként kettős keresztet vitethessenek maguk előtt és rendezhessék az egyházi ügyeket, azaz István és utódai érsekségeket és püspökségeket alapíthassanak.

 • 80 éve repülte át Endresz György az Atlanti-óceánt

  A “Justice for Hungary”, fedélzetén Endresz György pilótával és Magyar Sándor navigátorral, 1931. július 15–16-án rekordidő alatt repülte át az Atlanti-óceánt. Július 15-én, a bicskei emlékműnél tartandó megemlékezésen a Magyar Posta alkalmi borítékkal és bélyegzéssel köszöntötte a nyolcvanéves jubileumot.

 • JÉZUS SZÍVE BUD VÁRA

  BALLA EDE ZSOLT szakrális földrajzszakértő nagyszerű videója. Ajánljuk mindenkinek!
  .

 • Forrai Sándor székely-magyar rovásírás kutatása Magyar Örökség Díjban részesült

  A megtisztelő eseményt több évtizedes előkészületek előzték meg. Az első lépést Forrai tanár úr tette pusztán elhivatottságból, hiszen ez a Díj még nem is létezett, amikor 1975-ban bemutatta rovásírás vándorkiállítását. Őt személyesen még nem ismertük Klárival, amikor 1980-82-ben Mindszenty bíboros úr tudós paptitkárától, dr. Zakar Andrástól vettük az első rovásírás és sumerológiai leckéket, amelyek megalapozták a téma iránti érdeklődésünket.