Kérjük, forgassa el az eszközt
vagy váltson teljes képernyőre böngészőjében,
majd frissítse az oldalt!

Hírek

Magyar hagyomány hírei

A magyar hagyomány hírei. Hagyomány kutatás és - őrzés, népdal- és népzenegyűjtés, szerves gazdálkodás és a magyar műveltség értékei.

Ősi jelképekkel üzennek a gyönyörű épülethímzések

Grátz Antal azt vallja, egy hímzőasszony művészete és egy népi lakóház ornamentikája ugyanazt a képi nyelvet beszélik. Aki nem hiszi, járjon utána...

Tovább a hírhez...

Karácsonyi látogatás...

Az ismert körülmények miatt elmaradt Jóska bácsival közös karácsony-köszöntés... (részletek az előző írásban!)

Tovább a hírhez...

Hírek a közös karácsonyi ünneplésről Jóska bácsival

Sajnos módosítanunk kell a december 25-ére tervezett közös karácsonyi ünneplésünket Molnár V. Jóska bácsival.

Tovább a hírhez...

Hozzászólás Molnár V. József elhelyezése körüli indulatok értelméről

Elgondolkoztat azonban, hogy a baráti környezet ugyanazt a valóságot miért/mitől látja ennyire másnak? Tudom én, hogy józanul gondolkodó felnőttként sem biztos, hogy mindig látjuk a változó valóságot. Például azt feltételezzük, hogy szeretett öreg hozzátartozóink, barátaink csak testileg öregednek, szellemileg kevésbé. Azt gondoljuk, ha mi racionálisan gondolkozunk, következésképp ők is. Pedig másról van szó.

Tovább a hírhez...

A család közleménye Jóska bácsi állapotáról és ápolási lehetőségéről

Molnár V. József egészségi állapota ebben az évben (2021) jelentősen megromlott, jóformán ágyban fekvő lett. Alig evett, kedélye és mentális állapota nagyon ingadozott. Tüdőgyulladást kapott, melyet antibiotikummal sikerült ugyan kikezelni ám háziorvosa a szövődmények megelőzésére kórházi kezelést írt elő.

Tovább a hírhez...

Az igazság Jóska bácsi állapotáról

Egy, másfél hete kering az interneten Zseni Annamária (Jelenczki István felesége) nevével egy levél, amely állítólag Molnár V. Jóska bácsi „segélykiáltását” tartalmazza. Ebben a levélben szó szerint ez áll:

Tovább a hírhez...

Bikali hagyományok

A szilveszteréjszakai bált követően a lányok hazamentek, a fiúk pedig a lányos házakhoz újévet köszönteni. Főtt kolbásszal, pálinkával, borral, süteménnyel kínálták őket. Ötösével, hatosával mentek egy-egy házhoz. Ha valahonnan be tudtak szerezni egy harmonikát, olyankor énekelve adták elő jókívánságaikat.

Tovább a hírhez...

„Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok”

Azok a kutatók, akik a csillagos ég­boltnak a magyar hagyományban va­ló megjelenésével foglalkoztak – gon­doljunk például Kálmány Lajos vagy Toroczkai-Wigand Ede munkásságá­ra – első megerősítő párhu­zamaikat, példázataikat mindig a nép­dalok világából merítették.

Tovább a hírhez...

Beszélgetés Molnár V. Józseffel, néplélekről, Fuggerekről, a hagyomány szentségéről

Ez a nemzet hatalmasan tud szeretni. Bár a Sátán mindent elkövet, hogy kizavarja belőlünk Istent, mégis pirkad már, hasad az ég alja. Hitem szerint a magyarság visszatalál hivatásához. Egyre inkább érzem és tapasztalom, hogy a globalizmus fuggeri iszonyatának is a magyarság fog véget vetni – mondta a Demokratának Molnár V. József művészettörténész, néplélekrajz-kutató, aki március 17-én volt 80 éves.

Tovább a hírhez...

40 éves a "Másfélmillió lépés"

És akkor a bársonyos, mély hangján Sinkó László azt mondta: Füzérkomlós érintésével Bózsva felé megyünk tovább. Mi pedig ültünk a televízió előtt és úgy éreztük, ott lennénk mi is a tücsökzenétől hangos réteken, a romantikus erdőkben és nem értettük, eddig miért nem húztunk még túrabakancsot.

Tovább a hírhez...

Most következik be törés a műveltségünkben

Ki a magyar? Akinek nemcsak az anyanyelve, hanem a kultúrája is magyar — mondja Agócs Gergely, a Fölszállott a páva szakmai vezetője, aki szerint a hagyományos műveltség hiánya nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

Tovább a hírhez...

Ki volt valójában Szent Miklós püspök?

A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. A Szent Miklós nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz, mint népszokás. 

Tovább a hírhez...

Vizelettel és szőlőlével is tisztították a ruhákat régen – bizarr tények a mosás történetéből

Disznózsírból mosószappant, hamuból pedig lúgot főztek az asszonyok, hogy kidörzsöljék velük a foltokat. És azt tudtátok, hogy Bíró László gőzmosógépet is feltalált a golyóstoll előtt?

Tovább a hírhez...

Öt magyar népszokás mindenszentek és halottak napján

Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről. Kevesen tudják, hogy a magyarok virágot se vittek eredetileg a sírokra egészen majd’ a huszadik századig. Ezt a szokást német hatásra vettük át a Monarchia idején, s sokan – főleg a protestáns vidékeken – egészen a század közepéig ellenálltak a német hatásnak, s nem vittek virágot a sírokra. Talán ezért is jó, ha felidézzük, hogy hazánkban milyen ősi szokások fűződnek ehhez az ünnepkörhöz.

Tovább a hírhez...

Kivételes magyar lelet került elő Kárpátalján

A 15. század elején készült, Krisztus életének fontos jeleneteit ábrázoló falfestményeket tártak fel magyar restaurátorok a közelmúltban a kárpátaljai Visk református templomában. A feltárás eredményeit szerdán ismertették a Teleki László Alapítvány budapesti központjában.

Tovább a hírhez...

Kiváló debrecenieket díjazott a város nemzeti ünnepünkön

A díjazottak között vannak kedves barátaink. Róluk szól ez az írás...

Tovább a hírhez...

MI AZ IGAZSÁG?

Tovább a hírhez...

A száraz eperfától az érc-szoborig

Írta: Móra Ferenc

Tovább a hírhez...

Géczy Gábor előadása a Youtube-on

Kert-Magyarország - Képesek vagyunk a képtelenségre?

Tovább a hírhez...

Egy órányi színes film került napvilágra az 1920-as évek Magyarországáról

Egy órányi ismeretlen filmanyag került elő a húszas évek Magyarországáról; a tekercseket a Budapesti Klasszikus Film Maraton szakmai programján mutatta be a holland filmarchívum - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-vel.

Tovább a hírhez...

Öt elemmel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke

A csárdás, a verbunk tánc, a magyar népi vonós zenekari formáció, a tojásírás hagyománya, a nagykunsági gyapjúhímzés élő gyakorlata került be idén a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

Tovább a hírhez...

Nagyszüleink tudása és az esti ima

Géczy Gábor egyik előadásában hallottam, amint elcsukló hangon elmondja, hogy máig nem felejti, mikor hazament az iskolából és lesajnálta a nagyapját, aki egyszerű "paraszt" volt és a régi dolgokról beszélt...

Tovább a hírhez...

Kisasszony napja

Kisasszony, olykor Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének emléknapja. Már a XI. században számontartott ünnepünk, amelynek a középkorban vigíliája és nyolcada is volt.

Tovább a hírhez...

A magyar, a legrégebbi nyelv Isten nélkül értelmezhetetlen

Sok az informatikus Pakson, de közülük csak egy írt nyelvészeti könyvtrilógiát: Véghelyi Péter. Emellett szűkebb lakókörnyezetében – Kisdorogon és Tevelen – úgy is ismerik, mint a katolikus egyház aktív, hithirdető tagját, az Angyalkürt című lap szerkesztőjét.

Tovább a hírhez...

Szelestey László gyűjteményének állandó kiállítása megnyílt a megújult Kézművesek Házában

Szelestey László Magyar Műveltség díjas néprajzkutató, az Ipolyi Arnold Népfőiskola időről-időre visszatérő előadója volt. Pásztoraink művészete és a magyar betyárvilág hagyományai foglalkoztatták a leginkább. Érdekes, hogy 2013 november 22-én, Rózsa Sándor halálának kerek 135. évfordulóján hunyt el. Életművének talán legértékesebb része a páratlanul gazdag és részletesen dokumentált népművészeti magángyűjteménye, benne számos, a kutatás számára eddig szinte ismeretlen alkotóval. (Harangozó Imre)

Tovább a hírhez...

Már láthatók a viski templom csodálatos freskói!

Visken megtalálták Kárpátalja legnagyobb freskó kincsét!

Tovább a hírhez...

Szent István napja (augusztus 20.) a néphagyományban

Mária Terézia 1774-ben országos ünneppé nyilvánította. Első alkalommal 1818-ban rendeztek ünnepélyes körmenetet, Szent István jobbjának a tiszteletére. Különösebb paraszti hagyományok nem fűződtek Szent István napjához. Egyes vidékeken ekkor rendezték meg az aratási felvonulást. Augusztus huszadika az új kenyér ünnepe is. A Gömör megyei református Szuhafőn a legszegényebb családnak nagy kenyeret sütöttek, melyhez a lisztet házról házra gyűjtötték össze. István napkor a Drávaszögben a szép idő jó gyümölcstermést jelez. A beregi Tiszaháton úgy tartják, hogy István napkor mennek el a gólyák.

Tovább a hírhez...

Táncvásár - „Járd ki lábam, járd ki most”

2019-ben tizenharmadik alkalommal rendezzük meg Táncvásár programunkat, hogy a tanév kezdetén módszertani segítséget tudjunk nyújtani néptáncoktatók számára. Idén a széki táncok tanításának módszertana a téma, különös tekintettel az alsós korosztály életkori sajátosságaira.

Tovább a hírhez...

Folklór klub a Martin György médiatárban

2019-ben útjára indítottuk a Hagyományok Háza Martin György Médiatárában azt a néprajzi dokumentumfilm-sorozatot, melynek keretében dr. Martin György néptánc- és népzenekutató életműve mellett kiemelkedő és mértékadó népzenész és néptáncos adatközlőkről, valamint folklórgyűjtőkről és néprajzi eseményekről készült filmeket mutatunk be. A sorozatot különösen ajánljuk a népzenével és néptánccal foglalkozó fiatalok, középiskolai és egyetemi hallgatók figyelmébe, de bármilyen korosztály érdeklődőit szívesen látjuk! A filmklub házigazdája: Sztanó Hédi etnográfus, filmrendező. 

Tovább a hírhez...


Renderelési idő: 0.055062055587769 másodperc.