Kérjük, forgassa el az eszközt
vagy váltson teljes képernyőre böngészőjében,
majd frissítse az oldalt!

Hírek

Magyar hagyomány hírei

A magyar hagyomány hírei. Hagyomány kutatás és - őrzés, népdal- és népzenegyűjtés, szerves gazdálkodás és a magyar műveltség értékei.

Bikali hagyományok

A szilveszteréjszakai bált követően a lányok hazamentek, a fiúk pedig a lányos házakhoz újévet köszönteni. Főtt kolbásszal, pálinkával, borral, süteménnyel kínálták őket. Ötösével, hatosával mentek egy-egy házhoz. Ha valahonnan be tudtak szerezni egy harmonikát, olyankor énekelve adták elő jókívánságaikat.

Tovább a hírhez...

„Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok”

Azok a kutatók, akik a csillagos ég­boltnak a magyar hagyományban va­ló megjelenésével foglalkoztak – gon­doljunk például Kálmány Lajos vagy Toroczkai-Wigand Ede munkásságá­ra – első megerősítő párhu­zamaikat, példázataikat mindig a nép­dalok világából merítették.

Tovább a hírhez...

Beszélgetés Molnár V. Józseffel, néplélekről, Fuggerekről, a hagyomány szentségéről

Ez a nemzet hatalmasan tud szeretni. Bár a Sátán mindent elkövet, hogy kizavarja belőlünk Istent, mégis pirkad már, hasad az ég alja. Hitem szerint a magyarság visszatalál hivatásához. Egyre inkább érzem és tapasztalom, hogy a globalizmus fuggeri iszonyatának is a magyarság fog véget vetni – mondta a Demokratának Molnár V. József művészettörténész, néplélekrajz-kutató, aki március 17-én volt 80 éves.

Tovább a hírhez...

40 éves a "Másfélmillió lépés"

És akkor a bársonyos, mély hangján Sinkó László azt mondta: Füzérkomlós érintésével Bózsva felé megyünk tovább. Mi pedig ültünk a televízió előtt és úgy éreztük, ott lennénk mi is a tücsökzenétől hangos réteken, a romantikus erdőkben és nem értettük, eddig miért nem húztunk még túrabakancsot.

Tovább a hírhez...

Most következik be törés a műveltségünkben

Ki a magyar? Akinek nemcsak az anyanyelve, hanem a kultúrája is magyar — mondja Agócs Gergely, a Fölszállott a páva szakmai vezetője, aki szerint a hagyományos műveltség hiánya nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

Tovább a hírhez...

Ki volt valójában Szent Miklós püspök?

A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. A Szent Miklós nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz, mint népszokás. 

Tovább a hírhez...

Vizelettel és szőlőlével is tisztították a ruhákat régen – bizarr tények a mosás történetéből

Disznózsírból mosószappant, hamuból pedig lúgot főztek az asszonyok, hogy kidörzsöljék velük a foltokat. És azt tudtátok, hogy Bíró László gőzmosógépet is feltalált a golyóstoll előtt?

Tovább a hírhez...

Öt magyar népszokás mindenszentek és halottak napján

Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről. Kevesen tudják, hogy a magyarok virágot se vittek eredetileg a sírokra egészen majd’ a huszadik századig. Ezt a szokást német hatásra vettük át a Monarchia idején, s sokan – főleg a protestáns vidékeken – egészen a század közepéig ellenálltak a német hatásnak, s nem vittek virágot a sírokra. Talán ezért is jó, ha felidézzük, hogy hazánkban milyen ősi szokások fűződnek ehhez az ünnepkörhöz.

Tovább a hírhez...

Kivételes magyar lelet került elő Kárpátalján

A 15. század elején készült, Krisztus életének fontos jeleneteit ábrázoló falfestményeket tártak fel magyar restaurátorok a közelmúltban a kárpátaljai Visk református templomában. A feltárás eredményeit szerdán ismertették a Teleki László Alapítvány budapesti központjában.

Tovább a hírhez...

Kiváló debrecenieket díjazott a város nemzeti ünnepünkön

A díjazottak között vannak kedves barátaink. Róluk szól ez az írás...

Tovább a hírhez...

MI AZ IGAZSÁG?

Tovább a hírhez...

A száraz eperfától az érc-szoborig

Írta: Móra Ferenc

Tovább a hírhez...

Géczy Gábor előadása a Youtube-on

Kert-Magyarország - Képesek vagyunk a képtelenségre?

Tovább a hírhez...

Egy órányi színes film került napvilágra az 1920-as évek Magyarországáról

Egy órányi ismeretlen filmanyag került elő a húszas évek Magyarországáról; a tekercseket a Budapesti Klasszikus Film Maraton szakmai programján mutatta be a holland filmarchívum - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-vel.

Tovább a hírhez...

Öt elemmel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke

A csárdás, a verbunk tánc, a magyar népi vonós zenekari formáció, a tojásírás hagyománya, a nagykunsági gyapjúhímzés élő gyakorlata került be idén a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

Tovább a hírhez...

Nagyszüleink tudása és az esti ima

Géczy Gábor egyik előadásában hallottam, amint elcsukló hangon elmondja, hogy máig nem felejti, mikor hazament az iskolából és lesajnálta a nagyapját, aki egyszerű "paraszt" volt és a régi dolgokról beszélt...

Tovább a hírhez...

Kisasszony napja

Kisasszony, olykor Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének emléknapja. Már a XI. században számontartott ünnepünk, amelynek a középkorban vigíliája és nyolcada is volt.

Tovább a hírhez...

A magyar, a legrégebbi nyelv Isten nélkül értelmezhetetlen

Sok az informatikus Pakson, de közülük csak egy írt nyelvészeti könyvtrilógiát: Véghelyi Péter. Emellett szűkebb lakókörnyezetében – Kisdorogon és Tevelen – úgy is ismerik, mint a katolikus egyház aktív, hithirdető tagját, az Angyalkürt című lap szerkesztőjét.

Tovább a hírhez...

Szelestey László gyűjteményének állandó kiállítása megnyílt a megújult Kézművesek Házában

Szelestey László Magyar Műveltség díjas néprajzkutató, az Ipolyi Arnold Népfőiskola időről-időre visszatérő előadója volt. Pásztoraink művészete és a magyar betyárvilág hagyományai foglalkoztatták a leginkább. Érdekes, hogy 2013 november 22-én, Rózsa Sándor halálának kerek 135. évfordulóján hunyt el. Életművének talán legértékesebb része a páratlanul gazdag és részletesen dokumentált népművészeti magángyűjteménye, benne számos, a kutatás számára eddig szinte ismeretlen alkotóval. (Harangozó Imre)

Tovább a hírhez...

Már láthatók a viski templom csodálatos freskói!

Visken megtalálták Kárpátalja legnagyobb freskó kincsét!

Tovább a hírhez...

Szent István napja (augusztus 20.) a néphagyományban

Mária Terézia 1774-ben országos ünneppé nyilvánította. Első alkalommal 1818-ban rendeztek ünnepélyes körmenetet, Szent István jobbjának a tiszteletére. Különösebb paraszti hagyományok nem fűződtek Szent István napjához. Egyes vidékeken ekkor rendezték meg az aratási felvonulást. Augusztus huszadika az új kenyér ünnepe is. A Gömör megyei református Szuhafőn a legszegényebb családnak nagy kenyeret sütöttek, melyhez a lisztet házról házra gyűjtötték össze. István napkor a Drávaszögben a szép idő jó gyümölcstermést jelez. A beregi Tiszaháton úgy tartják, hogy István napkor mennek el a gólyák.

Tovább a hírhez...

Táncvásár - „Járd ki lábam, járd ki most”

2019-ben tizenharmadik alkalommal rendezzük meg Táncvásár programunkat, hogy a tanév kezdetén módszertani segítséget tudjunk nyújtani néptáncoktatók számára. Idén a széki táncok tanításának módszertana a téma, különös tekintettel az alsós korosztály életkori sajátosságaira.

Tovább a hírhez...

Folklór klub a Martin György médiatárban

2019-ben útjára indítottuk a Hagyományok Háza Martin György Médiatárában azt a néprajzi dokumentumfilm-sorozatot, melynek keretében dr. Martin György néptánc- és népzenekutató életműve mellett kiemelkedő és mértékadó népzenész és néptáncos adatközlőkről, valamint folklórgyűjtőkről és néprajzi eseményekről készült filmeket mutatunk be. A sorozatot különösen ajánljuk a népzenével és néptánccal foglalkozó fiatalok, középiskolai és egyetemi hallgatók figyelmébe, de bármilyen korosztály érdeklődőit szívesen látjuk! A filmklub házigazdája: Sztanó Hédi etnográfus, filmrendező. 

Tovább a hírhez...


Renderelési idő: 0.017719984054565 másodperc.