Kérjük, forgassa el az eszközt
vagy váltson teljes képernyőre böngészőjében,
majd frissítse az oldalt!

Hírek

Magyar hagyomány hírei

Kiváló debrecenieket díjazott a város nemzeti ünnepünkön

Debrecen - A városi ünnepségen kiosztották a Csokonai-, a Hatvani-, a Hajós Alfréd- és Boncz László-díjakat. 

Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 63., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 30. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepséget rendezett szerdán a Kölcsey Központban.

A hagyományok szerint a város ebből az alkalomból azon polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet területén.

Papp László polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, Debrecen városa mindig is nagyra értékelte a jelentős teljesítményt nyújtó szakembereit, művészeit és sportolóit, s ezt a hagyományt meg kell őrizni. A polgármester szerint ezen teljesítmények elengedhetetlenek Debrecen fejlődéséhez.

Csokonai-díjasok: Gyöngy Enikő, Gyöngy Péter 

Debrecen Város Csokonai-díja elismerést Debrecen Megyei Jogú Város képviselő testülete a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységért; a társadalomtudományok, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkáért; valamint átfogó életmű elismeréseként adományoz. A közgyűlés ez évben Debrecen Város Csokonai-díja elismerő díjat adományozott Bakota Árpád színművésznek, Gyöngy Péter művelődésszervezőnek, a Motolla Egyesület elnökének és Gyöngy Enikő zománc- és ötvösművész, népi iparművésznek,

Gyöngy Péter művelődésszervező és Gyöngy Enikő iparművész húsz éve, azaz alapítása óta vesznek részt aktívan – családjukkal együtt – a Motolla Egyesület - Debrecen tevékenységében. Gyöngy Péter pályáját vidéken kezdte, majd a Debreceni Egyetem művelődési irodáját vezette. 2013-tól a Debreceni Művelődési Központban segíti a város kultúrájának fejlődését.

A Motolla Egyesület - Debrecen elnökeként pedig a magyar hagyományok értékeinek megújító, éltető továbbadását szolgáló rendszeres, komplex családi rendezvények szervezésének egyik fő felelőse. Gyöngy Enikő iparművészi érdeklődésének középpontjában az ősi aranyműves zománctechnika, ezen belül is a rekeszzománc alkalmazása áll. 1997-ben létrehozta a zománcművészet egykori rangjának helyreállítását célzó alkotóközösséget, melynek tevékenységi körét 2018-ban kiegészítette a nemezművességgel, és elindította a Gyöngy-ház Alkotóműhelyt.

Nézze meg a Debrecen Televízió kisfilmjét a díjazottról!


Renderelési idő: 0.015882015228271 másodperc.