Kérjük, forgassa el az eszközt
vagy váltson teljes képernyőre böngészőjében,
majd frissítse az oldalt!

Hírek

Régészet hírei

A régészet és múzeológia hazai és nemzetközi hírei közül válogathatsz, ha ide kattintasz. Innen megtudhatod az összes eseményt az ásatásokról.

Az ázsiai hun (xiongnu) sírok feltárása Belch-ben, mongol-magyar együttműködés keretében

Szombati Noin Uul-i látogatásunk után vasárnap, július 4-én visszatértünk a mongol-magyar együttműködés fő helyszínére a Selbe folyó völgyében található Belch lelőhelyhez, ahol a Mongol Tudományos Akadémia a Magyarságkutató Intézettel közösen folytatja az 1961-ben Horváth Tibor és mongol kollegái által is megkutatott Xiongnu (ázsiai hun) temető feltárását.

Tovább a hírhez...

A honfoglalók genetikai vonala Belső-Ázsiába vezet – Neparáczki Endre a Mandinernek

Kerülhet elő tudományos bizonyíték az ősmagyarok és a hunok rokonságára? Mik derülhetnek ki Aba Sámuel nemzetségének kutatásából? Milyen eredményeket hozhatnak a legújabb magyar archeogenetikai kutatások? Neparáczki Endre genetikussal beszélgettünk, aki szerint mára a kutatók többsége is belátta, hogy az a lineáris, leegyszerűsítő őstörténeti modell, amit a magyarság etnogenezisére alkalmaztunk, tarthatatlan. Interjúnk!

Tovább a hírhez...

Megtalálták a hunok fővárosát?

A Xiongnuk (hunok) politikai központjában végzett sok éves kutatás eredményeként, ma felfedeztem és feltártam Luut, vagy Loncheng városát, az Xiongnuk fővárosát. Az ókori források szerint a város Mongólia Khangai hegységében található.

Tovább a hírhez...

Fény derülhet őstörténetünk egyik legnagyobb rejtélyére

Horváth László országgyűlési képviselő felkérésére a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, Horváth-Lugossy Gábor és az intézet régészeti kutatóközpontjának igazgatója, Makoldi Miklós érkezett a napokban az apró észak-hevesi településre. Egy közel 30 méter magas dombon sétálunk felfelé, melynek 100 méter az átmérője, s a szakemberek szerint nem természetes eredetű, emberi kéz építhette azt.

Tovább a hírhez...

Sikerült meghatározni az Árpád-házi dinasztiára jellemző DNS-t

Árpád-házi királyok és királynék csontjain végzett genetikai vizsgálatokat az Országos Onkológiai Intézet és egy külföldi egyetem, az eredmények alapján megállapították a dinasztiára jellemző DNS-t. A kutatás közel természettudományos pontosságú, és segítségével a magyarság eredetéhez is közelebb kerülünk, így az érzelmi alapú viták helyett a tényekre alapozhatunk Kásler Miklós szavai szerint.

Tovább a hírhez...

Feltárták a Kínai Nagy Fal elfeledett mongóliai részét

Dzsingisz kán rejtélyes falára bukkant egy izraeli kutatók vezette régészcsoport, amit korábban a Kínai Nagy fal részének tekintettek.

Tovább a hírhez...

A fotográfus 21 fényképfelvételt készített a Szent Koronáról

A képek, amelyekről Pap Gábor annyit beszélt és hivatkozott

Tovább a hírhez...

A Poiana Cireşului-i Vénusz. Egy hamis szobrocskáról és egy régészeti misztifikációról

A Kolozsvári BBTE régésze leleplezi, hogy a tavaly Piatra Neamţ mellett „talált”, majd büszkén bemutatott Vénusz-szobrocska nem egyéb, mint ócska hamisítvány.

Tovább a hírhez...

Nem hagyják feltárni az egyiptomi, föld alatti labirintust: újra írná a történelmet az ősi építmény?

A világ kifogyhatatlan, mélységes kútja a régészeti leleteknek, melyekből mind több és több tárul a szemünk elé. A dolog nehézségét az adja, hogy a leletek nagy többsége a felszín alatt bújik meg, ám a felfedezés részint éppen ettől olyan izgalmas.

Tovább a hírhez...

Mesterséges intelligenciával találtak új Nazca-vonalakat Peruban

Egy nagy kiterjedésű, emberszerű alakot ábrázoló alakzatot fedezett fel a perui sivatagban egy kutatócsoport mesterséges intelligencia segítségével. Az új geoglifa egyike annak a több száz különféle hasonló ábrának Peru ezen területén, amelyeket összefoglaló néven Nazca-vonalakként ismerünk.

Tovább a hírhez...

Áldozat fehér lóval

A Xiongnu Birodalom kulturális öröksége címmel mongol–angol kétnyelvű kötet jelent meg. A könyv szerzője az Ulánbátor Egyetem Régészeti Tanszékének vezetője, Diimaajav Erdenebaatar. A kötet azért érdekes számunkra, mert számos történész szerint a xiongnuk voltak a hunok ősei.

Tovább a hírhez...

Csaknem 200 sírt tartalmazó gepida temetőt tártak fel Tiszazug közelében

Ötven éve nem találtak akkora gepida temetőt a Kárpát-medencében, mint amekkorát az elmúlt másfél évben tártak fel Tiszaug határában a Kecskeméti Katona József Múzeum szakemberei – közölte Wilhelm Gábor ásatásvezető régész.

Tovább a hírhez...

Újabb bizonyíték, hogy Magyarország területén élt egykoron perzsa oroszlán

A 47. sz. főút négynyomúsítása kapcsán nyitott homokbányák területén, Hódmezővásárhely–Kopáncs I., Olasz-tanya lelőhelyen egy késő rézkori (Baden kultúra) település maradványai kerültek feltárásra, számolt be a Magyar Nemzeti Múzeum online felületén.

Tovább a hírhez...

Magyar vonatkozású régészeti leletek kerültek elő a Kaukázusban!

Valószínűleg a keleti magyar őstörténelemhez kapcsolható sírokat tárt fel egy magyar és orosz régészekből álló kutatócsoport Oroszországban, a Kaukázus észak-nyugati előteréhez tartozó Anapa város melletti Andrejevszkaja Scsel lelőhelyen végzett ásatás eredményeképpen – közölte M. Lezsák Gabriella és Gáll Erwin régész.

Tovább a hírhez...

A magyar kutató, már száz éve felfedezte az újra megtalált elveszett kontinenst

Nemrég holland kutatók elsüllyedt földrészt találtak Európa alatt, Nagy-Adria Észak-Afrikáról szakadt le valamikor a földtörténeti múltban. Arról azonban nem tudtak, hogy szinte ugyanezt egy évszázaddal ezelőtt már felfedezte egy magyar kutató, a dinoszauruszfelfedezéseiről és királyi ambícióiról is ismert Báró Nopcsa Ferenc. Csaplár-Degovics Krisztián történész írása tágabb tudománytörténeti tanulságokkal.

Tovább a hírhez...

Ahol a történelem kezdődött – Sanliurfa nem csak a civilizációk, de az ábrahámi vallások bölcsője is

Sanliurfában építhették az emberiség első templomát, amely átírta a civilizáció bölcsőjének elméletét. És itt vetették tűzbe Ábrahámot, és állta ki próbáit Jób.

Tovább a hírhez...

Újabb Szent László-freskót találtak!

A nagyajtai unitárius templom európai uniós támogatással folyó átfogó helyreállítási munkálatainak részeként régészeti ásatást és falkutatást végeznek a szakemberek. A műemlék épületek restaurálásakor kötelező falkutatást Szakács Tamás sepsiszentgyörgyi falkép-restaurátor végzi, aki az elmúlt napokban középkori falfestményeket fedezett fel a templomhajó északi hosszfalán.

Tovább a hírhez...

Kárpótlás az elveszett gyerekkorért – avagy a Magdolna-mosodák sötét titka

Nem szoktunk ilyen híreket megosztani honlapunkon, de most a megrendültségünk következtében megtesszük...

Tovább a hírhez...

Megtalálták az eddig legkorábbi középkori magyar városfalat

A 11. század közepére datálható a székesfehérvári középkori városfal most feltárt szakasza, ám építőanyagának egy része a 10. század elejéről, jóval a keresztény magyar állam megszületése előttről származik.

Tovább a hírhez...

Rejtett alagutak és portálok - Fény derült a Gízai-fennsík alatt található titkos világra

Föld alatti kamrák és vízi alagutak hatalmas hálózatát fedezték fel a világ legismertebb piramisai, többek között az egyiptomi Gízai-fennsík nagy piramisa alatt. Ezek az ősi alagutak évszázadokon át rejtve maradtak és mindenki számára korlátozott volt a belépés, kivéve néhány kiválasztottat. De most végre napvilágra kerültek, és amit találtak, még mélyebb kérdéseket vet fel.

Tovább a hírhez...

Tanisz az elveszett egyiptomi város megnyitotta kapuit

A város neve számunkra az Indiana Jones filmek első részéből az Elveszett Frigyláda fosztogatóiból lehet ismerős. A film szerint egy homokvihar temette réges-régen maga alá a várost, amit - ugyancsak a film szerint – a nácik találtak meg.

Tovább a hírhez...

Ismeretlen közös ősből fejlődhetett a gyenyiszovai és a modern ember

A gyenyiszovai ember ujja jobban hasonlított a modern emberéhez, mint a Neander-völgyi emberéhez – állapította meg egy francia, kanadai és orosz kutatókból álló csoport.

Tovább a hírhez...

A világ első régésznője, aki ráadásul magyar származású Torma Zsófia

A világ első régésznője igazán szerény, adakozó jellem hírében állott. Vagyona egy részét kutatásaira, a másik részét jótékonyságra áldozta. Gyakran adományozott értékes leleteket a tudóstársai számára, noha cserébe sokszor még annyit sem kapott, hogy tudományos értekezéseikben hivatkozásként megemlítsék.

Tovább a hírhez...

Árpád-kori települést tártak fel Üllőn

A Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai megelőző feltárást végeztek Üllőn, melynek során egy Árpád-kori település részlete került elő.

Tovább a hírhez...

Árpád-kori királysírra bukkanhattak a Temes megyei Egresen magyar és román régészek

Ugyan biztosat még nem lehet állítani, de az eddigi leletek és az előkerült épületmaradványok alapján nem kizárt, hogy II. András magyar király és felesége, Courtenay Jolánta sírját találták meg magyar és román régészek a Temes megyei Egresen. A leletek értéke azért is felbecsülhetetlen, mert Árpád-kori királysírokra Magyarországon is alig akad példa, értékelték a Krónikának a szakemberek.

Tovább a hírhez...

Ősleletre bukkantak Peruban

Közel négyezer éves domborműre leltek Peruban, a dél-amerikai ország északi részén.

Tovább a hírhez...

Olyan sok időt tölthettek vízben a neandervölgyiek, hogy sokuknál „úszófül” alakult ki

Meglepően sok neandervölgyi ember szenvedett az úszófül vagy szörfös fül nevű betegségtől, ami csontkinövéseket okoz a hallójáratban - állapította meg egy új kutatás.

Tovább a hírhez...

Ősi civilizáció nyomaira bukkantak

Olyan őskori civilizáció nyomaira bukkantak kínai régészek a Selyemút mentén, amely már a körülbelül 2000 évvel ezelőtti eurázsiai kereskedelmi útvonal kialakulását megelőzően jelen volt a térségben – derült ki az évek óta tartó feltárások eredményeiből.

Tovább a hírhez...

4500 éves temető a gízai piramisoknál

4500 éves temetőt fedeztek fel a gízai piramisok közelében. Az egyiptomi óbirodalom korából származó lelet több festett fakoporsóból és mészkőszoborból áll.

Tovább a hírhez...

Ókori műkincsek elárverezését akadályozná meg Egyiptom

Visszaköveteli Tutanhamon fáraó bronz szoborfejét Egyiptom, az észak-afrikai ország londoni nagykövetsége a brit külügyminisztériumhoz fordult annak érdekében, hogy állítsák le a lelet júliusra tervezett eladását a Christie's aukciósháznál. A Christie's szerint a fáraót Ámon isten képében ábrázoló háromezer éves szoborért több mint ötmillió dollárt is adhatnak.

Tovább a hírhez...

Kincset találtak a régészek a Baradla-barlang ősi szentélyében

Páratlan kincsleletre bukkantak az ELTE régészei az Aggtelekhez tartozó Baradla-barlangban. Hamarosan légúti betegségeket fognak itt gyógyítani, a beruházás előtt azonban a régészek megelőző feltárást végeznek. Egy hete itt jelzett be élesen a fémkereső műszer, egy olyan helyen, ahol előtte már legalább tízszer átmentek eredmény nélkül. A sziklák alatt, misztikus környezetbe rejtett bronzkori ceremoniális ruházat veretei rejtőztek: a cseppkőbarlang kincse a Nemzeti Múzeumba kerül. A felfedezésről az ásatásvezető régész, dr. Szabó Gábor mesélt az Indexnek.

Tovább a hírhez...


Renderelési idő: 0.051546812057495 másodperc.